Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Fritz Lang. Met o.a. Stewart Granger, Jon Whiteley, George Sanders, Viveca Lindfors en Joan Greenwood.

VPRO Cinema

Het graafschap Dorset is omstreeks 1770 een paradijs voor smokkelaars, die genadeloos achterna worden gezeten door soldaten. De rijke en eerbiedwaardige Granger neemt de jonge wees Whiteley in bescherming, en Whiteley ontdekt al vlug dat Granger de aanvoerder van de smokkelaars is. Voor beiden begint een avontuurlijk gevecht om uit de handen van de achtervolgers te blijven. Knappe mantel- en degenfilm van Lang, die erin slaagt een schitterende gotische sfeer te creëren. Hij wordt echter in de steek gelaten door het scenario, dat Margaret Fitts en Jan Lustig haalden uit de roman van J. Meade Falkner en waarin de spanning niet goed naar de explosieve climax leidt. Dankzij het daverende ritme en de huiveringwekkende personages, is de film als avontuurlijke jeugdfilm echter niet te versmaden. Robert Planck stond achter de camera en Miklós Rózsa voorzag de film van muziek. Gefilmd in CinemaScope.

credits

Regie:
Fritz Lang
Cast:
Stewart Granger, Jon Whiteley, George Sanders, Viveca Lindfors, Joan Greenwood, Liliane Montevecchi, Melville Cooper, Sean McClory, Alan Napier, John Hoyt, Donna Corcoran, Ian Wolfe, Jack Elam, Dan Seymour
Scenario:
Margaret Fitts, Jan Lustig
Productie:
Jud Kinberg, John Houseman
Camera:
Robert H. Planck
Muziek:
Miklós Rózsa
Montage:
Albert Akst
Jaar:
1955
Alt. titels:
Das Schloß im Schatten
Genres:
Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm, Actiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Familiefilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie

0 uitzendingen

Moonfleet (1955) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken