Verenigde Staten 1940. Oorlogsfilm van Frank Borzage. Met o.a. Margaret Sullavan, James Stewart, Robert Young, Frank Morgan en Robert Stack.

VPRO Cinema

De familie Roth (Morgan) valt uit elkaar wanneer Hitler in 1933 de macht overneemt in Duitsland. Fritz Marlberg (Young), de verloofde van zijn dochter, schaart zich aan de zijde van de nazi`s, terwijl Professor Roth, wegens zijn wetenschappelijke theorie[KA3]en, als vijand van het volk in een concentratiekamp terecht komt. Martin Breitner (Stewart) ontfermt zich over Roth`s dochter Freya (Sullavan) en wil met haar het land ontvluchten. De opkomst van het nazisme wordt schrijnend getekend in dit ijzersterke scenario van Claudine West, Andersen Ellis en George Froeschel, naar de roman van Phyllis Bottoms. Het einde van de film is onvergetelijk. Subliem spel van alle belangrijke acteurs, met een haast geniale Morgan. Deze film was er de oorzaak van dat Goebbels alle films van productiemaatschappij MGM uit Duitsland bande. Een film die niemand onberoerd kan laten. Fraai camerawerk van William Daniels.

credits

Regie:
Frank Borzage
Cast:
Margaret Sullavan, James Stewart, Robert Young, Frank Morgan, Robert Stack, Bonita Granville, Irene Rich, Maria Ouspenskaya, William T. Orr
Muziek:
Edward Kane, Eugene Zador
Schrijver:
Phyllis Bottoms
Jaar:
1940
Alt. titels:
Mortal Storm, The, 20. Juli 1944 - Die Nacht zum Widerstand: Tödlicher Sturm
Genres:
Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Mortal Storm (1940) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken