Verenigde Staten 1962. Muziek van George Tressler en Georg Tressler. Met o.a. Karlheinz Böhm, Ernst Nadhering, Ivan Desny, Gabriele Porks en Giulia Rubini.

VPRO Cinema

In 1792 neemt Ludwig van Beethoven (Böhm) zijn intrek in Wenen, de muziekstad bij uitstek, in de hoop dat hij eindelijk zijn kans zal krijgen. Hij valt op door zijn koppigheid, die ook niet onopgemerkt blijft door een prins. Met zijn vijfde symfonie wordt hij de nieuwe, grote sensatie van de muziekwereld, de man 'die ons het verlies van Mozart doet aanvaarden', dixit de prins. Brave biografie van een van de grote genieën uit de muziekgeschiedenis, maar dan aangepast aan de Disney-normen, al komt de romantiek even om het hoekje kijken in de vorm van Porks, dochter van een graaf, die echter geen verkering mag met 'die schooier'. De film behandelt de periode van Beethovens doorbraak tot de première van de negende symfonie en besteedt veel aandacht aan zijn geleidelijke doof worden. Gepassioneerd spel van Böhm. Het scenario werd geschreven door Joanne Court. Cameraman Goran Strindberg haalde alles uit de Weense locaties. De muziek van Beethoven werd bewerkt door Heinz Schreiter, en de muzikale supervisie was in handen van Frederick Stark.

credits

Regie:
George Tressler, Georg Tressler
Cast:
Karlheinz Böhm, Ernst Nadhering, Ivan Desny, Gabriele Porks, Giulia Rubini, Peter Arens, Oliver Grimm, Erik Frey, Peter Capell, Erich Winn, Karl Boehm
Scenario:
Joanne Court
Muziek:
Heinz Schreiter, Frederick Stark, Ludwig von Beethoven
Jaar:
1962
Alt. titels:
Magnificent Rebel, The
Genres:
Muziek, Familiefilm
Trefwoorden:
Popmuziek, Disney-film
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Magnificent Rebel (1962) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken