Verenigde Staten 1983. Drama van Franc Roddam. Met o.a. David Keith, Robert Prosky, G.D. Spradlin, Rick Rossovich en John Lavachielli.

VPRO Cinema

In 1964 keert Keith terug voor zijn laatste jaar aan het South Carolina Military Institute. Het schooljaar begint traditioneel met de vernederende ontgroening van nieuwe cadetten. Dit jaar is de doop nog gewelddadiger en wreder dan anders. Oorzaak daarvan is dat voor het eerst een zwarte (Breland) zich heeft aangemeld. Hij wordt het slachtoffer van mensonterende afstraffingen, opgelegd door een geheim gezelschap dat `The Ten` genoemd wordt. Een film die inslaat als een bom en een aanklacht is tegen het geweld en het racisme dat gemeengoed was op de Amerikaanse hogere scholen. Knap spel van de hoofdrolspelers, met een uitstekende Prosky als assistent van de directeur. Verschillende van de jonge acteurs werden later bekend (o.a. Biehn, Reinhold, Paxton en Ward). Ook Jason Connery, Sean's zoon, speelt een kleine rol. Scenario van Thomas Pope en Lloyd Fonvielle is gebaseerd op een roman van Pat Conroy. Camerawerk van Brian Tufano.

credits

Regie:
Franc Roddam
Cast:
David Keith, Robert Prosky, G.D. Spradlin, Rick Rossovich, John Lavachielli, Mitchell Lichtenstein, Mark Breland, Michael Biehn, Barbara Babcock, Judge Reinhold, Bill Paxton, Jason Connery, Matt Frewer, Sophie Ward
Scenario:
Thomas Pope, Lloyd Fonvielle, Pat Conroy
Productie:
Gabriel Katzka, Herb Jaffe
Camera:
Brian Tufano
Muziek:
Howard Blake
Montage:
Michael Ellis
Jaar:
1983
Alt. titels:
Lords of Discipline, The
Genres:
Drama, Thriller
Trefwoorden:
Americana, Militaire dienst, Racisme
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Lords of Discipline (1983) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken