Duitsland/Frankrijk/Italië 1972. Biografie van Luchino Visconti. Met o.a. Helmut Berger, Trevor Howard, Silvana Mangano, Gert Fröbe en Helmut Griem.

VPRO Cinema

Ludwig II is koning van Beieren terwijl Duitsland beheerst wordt door Bismarck. Zonder aanleg of interesse voor politiek gebruikt hij het staatsgeld voor het stimuleren en protegeren van kunst en kunstenaars zoals Richard Wagner. Na de confrontatie met zijn homoseksualiteit isoleert hij zich van de steeds bedreigender buitenwereld in zijn droomkastelen tot zijn lijk vlak voor de staatsgreep in een meer wordt gevonden. Visconti maakte de film niet met de barok die door het onderwerp, de locaties en zijn eerdere films verwacht kon worden, maar met een ingetogen en zeker niet kritiekloze compassie die door de jaren heen steeds meer indruk maakt. Berger is ideaal in de hoofdrol. Er bestaan versies van ruim twee uur en ruim drie uur. De meest complete versie is de gerestaureerde van 246m door voormalige medewerkers van Visconti, cutter Ruggere Mastroianni en scenariste Suso Cecchi D'Amico, die dit deden na zijn dood in opdracht van de Italiaanse omroep RAI. Visconti's oorspronkelijke opzet was daarvoor de grondslag. Camerawerk van Armando Nannunzi. De decors zijn van Mario Chiari en de kostuums van Pierro Tosi.

credits

Regie:
Luchino Visconti
Cast:
Helmut Berger, Trevor Howard, Silvana Mangano, Gert Fröbe, Helmut Griem, John Moulder-Brown, Sonia Petrova, Marc Porel, Nora Ricci, Umberto Orsini, Heinz Moog, Annemarie Hanschke, Folker Bohnet, Sonja Petrowa, Romy Schneider
Productie:
Dieter Geissler, Ugo Santalucia
Camera:
Armando Nannunzi
Montage:
Ruggero Mastroianni
Kijkwijzer:
J
Jaar:
1972
Alt. titels:
Ludwig: The Mad King of Bavaria
Genres:
Biografie, Drama, Experimenteel
Trefwoorden:
Tragedie
Landen:
Duitsland, Frankrijk, Italië

op televisie
0 uitzendingen

Ludwig (1972) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken