Nederland/Belgiƫ/Frankrijk 1990. Biografie van Jan Keja. Met o.a. Ids van der Krieke, Diana Lensink, Mark Rietman, Julien Schoenaerts en Kees Scholten.

VPRO Cinema

De mens Vincent van Gogh wordt in deze miniserie in acht schuifjes achter zijn oeuvre gezocht. Acht mensen belichten via hun ervaringen de schilder: Van Rappard, de directeur van de Antwerpse kunstacademie, zijn broer Theo, Paul Gauguin, Antonin- de-dichter (de enige fictieve), Marguerite Cauchet en Theo's echtgenote Jo van Gogh-Bonger. Het voordeel is dat totaal verschillende aspecten van Vincents persoonlijkheid dramatisch kunnen uitgewerkt worden en het nadeel dat je telkens een ander hoofdpersonage krijgt. De authenticiteit is troef. Er werd op de juiste locaties gefilmd. Regisseur Keja, scenarist Ger Beukenkamp en zelfbeheerste van der Krieke tekenen van Gogh als een harde werker, die zichzelf geen pret en geen succes gunde, een man zonder compromissen, een kunstenaar met een haatgevoelen tegen banaliteit en een verslindende liefde voor echte creaties.

credits

Regie:
Jan Keja
Cast:
Ids van der Krieke, Diana Lensink, Mark Rietman, Julien Schoenaerts, Kees Scholten, Jean-Loup Wolff, Michel Weinstadt, Fabienne Perineau, Betty Schuurman
Jaar:
1990
Genres:
Biografie
Trefwoorden:
Serie, Televisiefilm
Landen:
Nederland, Belgiƫ, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Langs de kant van de weg (1990) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken