Verenigd Koninkrijk 1926. Misdaad van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ivor Novello, Malcolm Kean, June Lady Inverclyde, Marie Ault en Arthur Chesney.

VPRO Cinema

De eerste spannende thriller, bovendien nog een `zwijgende` film, van de grootmeester met wat later bekend werd als een `klassiek Hitchcockthema`. Novello, de huurder, wordt door de jaloerse inspecteur Kean `per pijnlijke vergissing` beschuldigd van moord. Het einde is gedenkwaardig: Novello wordt achtervolgd door een bloeddorstige menigte. In 1932 (ook met Novello) en in 1944 opnieuw verfilmd. Vrij gefantaseerd naar de geschiedenis van Jack the Ripper (voor wie vele vreemdelingen in Londen werden aangezien). Het scenario is van Hitchcock en Eloit Stannard. Het camerawerk is van Gaetano Ventimiglia en Hal Young. In 1999 is er een gerestaureerde versie gemaakt door het ZDF en ARTE, met nieuwe begeleidende muziek van Ashley Irwin. Ook bekend als THE CASE OF JONATHAN DREW.

credits

Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
Ivor Novello, Malcolm Kean, June Lady Inverclyde, Marie Ault, Arthur Chesney, June Inverclyde, Malcolm Keen
Scenario:
Alfred Hitchcock, Eliot Stannard
Productie:
Michael Balcon
Camera:
Gaetano Ventimiglia, Baron Ventimiglia
Montage:
Ivor Montagu
Jaar:
1926
Alt. titels:
Lodger, The, Case of Jonathan Drew, The, Story of the London Fog, A, Cheveux d'or, Les, The case of Jonathan Drew, The Lodger: A story of the London fog
Genres:
Misdaad, Zwijgende film, Thriller
Landen:
Verenigd Koninkrijk

waar te zien

on demand

op televisie