Verenigde Staten 1958. Western van Arthur Penn. Met o.a. Paul Newman, Lita Milan, Hurd Hatfield, James Congdon en James Best.

VPRO Cinema

Penn maakte met deze film zijn debuut als regisseur. Hij was al jaren actief op tv. In 1955 maakte hij de tv-film THE DEATH OF BILLY THE KID met Newman in de titelrol. Dat gegeven van Gore Vidal werd nu door Leslie Stevens voor de film bewerkt. Het is een psychologische benadering van het fenomeen William Bonney, alias Billy the Kid, overdreven gespeeld door Newman die er een psychopaat van maakte. Billy was niet links, ook hier is de titel al misplaatst, en of Billy homofiel was is uit de overlevering niet op te maken. Dierkes is de rancher die zich aanvankelijk over de Kid ontfermt en dan vermoord wordt. Billy gaat dan op oorlogspad. Sheriff Pat Garrett krijgt gestalte in Dehner, die Billy's moordenaar wordt. Er is veel over deze versie van Billy's leven geschreven - maar de westernfan pruimde de film niet. Audie Murphy, Robert Taylor en Johnny Mack Brown waren beter dan Newman in hun rollen als Billy the Kid.

credits

Regie:
Arthur Penn
Cast:
Paul Newman, Lita Milan, Hurd Hatfield, James Congdon, James Best, John Dehner, Colin Keith-Johnson, John Dierkes, Robert Anderson, Denver Pyle
Jaar:
1958
Alt. titels:
Left-Handed Gun, The
Genres:
Western
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Left-Handed Gun (1958) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken