Verenigde Staten 1991. Drama van Andrey Konchalovskiy. Met o.a. Tom Hulce, Lolita Davidovich, Bob Hoskins, Alexandre Zbruev en Bess Meyer.

VPRO Cinema

Deze zevende Amerikaanse film van de Rus Konchalovsky, is de eerste westerse die binnen het Kremlin en de hoofdkwartieren van de KGB mocht worden opgenomen. Hij is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal met als centrale figuur Ivan Shanshin (Hulce), een kruiperig hulpje van het opperste KGB-clubje in 1939. Hij wordt de persoonlijke filmoperateur in het priv[KA1]ezaaltje van Stalin (Zbruev) waardoor ook zijn huwelijksleven ingrijpend verandert. Hij verbiedt zijn vrouw (Davidovich) enig contact te hebben met het joodse weesmeisje dat zij wil bemoederen. Zij zal tenslotte zelfmoord plegen en bij de dood van Stalin beseft Ivan wat er allemaal misliep. Als film op zijn best wanneer er glimpjes machtsvertoon aan de top worden geëtaleerd. Een geestdriftige Hulce, maar zijn personage is te sufferig om mee te dwepen. Het scenario is van Konchalovski en Anatoli Usov.

credits

Regie:
Andrey Konchalovskiy
Cast:
Tom Hulce, Lolita Davidovich, Bob Hoskins, Alexandre Zbruev, Bess Meyer, Marla Baranova, Irina Kuptchenko, Feodor Chaliapin jr
Scenario:
Andrey Konchalovskiy
Muziek:
Eduard Artemiev
Jaar:
1991
Alt. titels:
Inner Circle, The
Genres:
Drama, Thriller, Actiefilm
Trefwoorden:
Politiek
Landen:
Verenigde Staten

op televisie

0 uitzendingen

The Inner Circle (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken