Italië 1969. Drama van Luigi Comencini. Met o.a. Leonard Whiting, Senta Berger, Maria Grazia Buccella, Lionel Stander en Claudio de Kunert.

VPRO Cinema

De zoon van een Venetiaanse actrice is door zijn opvoeders voorbestemd tot het priesterschap, maar wordt als achttien-jarige seminarist het onderwerp van vrouwelijke verliefdheden en ziet zowel van zijn oneigenlijke roeping af als van een mogelijk huwelijk en kiest voor een carrière als levensgenieter. Een schilderachtig zeer fraaie en stijlvolle illustratie van de eerste delen van Casanova's mémoires laat het kind en de jongeling tot ontwikkeling komen tussen schrijnende sociale tegenstellingen en allerlei vormen van dubbele moraal die hem tot een cynische egoïst zullen maken. De historische kroniek is aanleiding voor nog altijd zinnige en scherpe kritiek op de opvoeding. Scenario van Suso Cecchi D'Amico naar de roman van Giacomo Casanova. Camerawerk van Aiace Parolin.

credits

Regie:
Luigi Comencini
Cast:
Leonard Whiting, Senta Berger, Maria Grazia Buccella, Lionel Stander, Claudio de Kunert, Tina Aumont, Cristina Comencini, Silvia Dionisio, Wilfrid Brambell, Raoul Grassili
Scenario:
Suso Cecchi d'Amico
Camera:
Aiace Parolin
Muziek:
Fiorenzo Carpi
Schrijver:
Giacomo Casanova
Jaar:
1969
Genres:
Drama, Komedie, Historische film, Romantiek
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Tragikomedie, Romantisch drama
Landen:
Italië