Verenigde Staten 1977. Komedie van Mel Brooks. Met o.a. Madeline Kahn, Cloris Leachman, Harvey Korman, Dick Van Patten en Ron Carey.

VPRO Cinema

Psychiater Brooks lijdt aan een vreselijke vorm van hoogtevrees wat uiteraard een ramp is voor een zieleknijper die zojuist benoemd werd tot hoofd van een gesticht voor zware zenuwlijders. Na enkele verwikkelingen, blijkt dat zijn eigen personeel het op zijn leven gemunt heeft. Dat is het vertrekpunt van een nerveuze moordkomedie die soms op het randje van het vulgaire hangt, maar toch ook sterke momenten kent. In de eerste plaats is het een pastiche van Alfred Hitchcock. Er komt geen personage, geen sequentie of geen camerabeweging in voor die niet aan de Britse meester refereert. Andere klassiekers, van HIGH SOCIETY tot BLOW UP, gaan eveneens voor de bijl, Brooks toont zeer weinig respect. Het scenario is van Brooks, Barry Levinson (die ook een klein rolletje vertolkt), Ron Clark en Rudy De Luca. Paul Lohman is verantwoordelijk voor de soms heel inventieve fotografie. Brooks componeerde de titelsong, die hij ook zelf uitvoert.

credits

Regie:
Mel Brooks
Cast:
Madeline Kahn, Cloris Leachman, Harvey Korman, Dick Van Patten, Ron Carey, Howard Morris, Murphy Dunne, Jack Riley, Charlie Callas, Barry Levinson, Mel Brooks
Scenario:
Brooks, Mel Brooks, Ron Clark
Productie:
Mel Brooks
Camera:
Paul Lohmann
Muziek:
Mel Brooks, John Morris
Jaar:
1977
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Satire
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

High Anxiety (1977) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken