Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Ken Loach. Met o.a. Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif, Mai Zetterling en Maurice Roëves.

VPRO Cinema

Dourif, een Amerikaanse advocaat, en zijn vriendin MacDormand, leden van de Internationale Liga voor de Mensenrechten, onderzoeken in het woelige Belfast de behandeling van de gevangenen. Op een avond wordt Dourif opgebeld en vertrekt naar een onbekende bestemming. Hij wordt neergeschoten. De integere Britse inspecteur Cox leidt het onderzoek in deze delicate zaak, op de vingers gekeken door de argwanende MacDormand. Magistraal vertolkte politieke thriller, die niet enkel met een huiveringwekkende suspense verteld wordt, maar die tevens een uiterst actueel probleem aansnijdt. Loach staat erom bekend dat hij geen enkel heet hangijzer uit de weg gaat en nam reeds meermaals de Britse overheid op de korrel, maar nog nooit zo ijzingwekkend realistisch als in deze film. Jim Allen schreef het scenario en Clive Tickner stond achter de camera. Interessante discussie-film.

credits

Regie:
Ken Loach
Cast:
Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif, Mai Zetterling, Maurice Roëves, Robert Patterson, Bernard Bloch, George Staines, Jim Norton, Michelle Fairley, Brian McCann, Des McAleer, Mandy Mcllwaine
Scenario:
Jim Allen
Productie:
Eric Fellner
Camera:
Clive Tickner
Muziek:
Stewart Copeland
Montage:
Jonathan Morris
Jaar:
1990
Genres:
Drama, Experimenteel, Thriller
Trefwoorden:
Sociaal drama, Politiek
Landen:
Verenigd Koninkrijk