Frankrijk 1985. Experimenteel van Jacques Rivette. Met o.a. Fabienne Babe, Lucas Belvaux, Sandra Montaigu, Alice de Poncheville en Olivier Cruveiller.

VPRO Cinema

Dit is een bewerking van Emily Brontës Wuthering Heights, maar de interpretatie is zeer vrij. Zo speelt het verhaal zich af in de jaren 1930-1940 in plaats van de Victoriaanse tijd en loopt het af lang voor het einde van het boek. De situering is verplaatst van het troosteloze Yorkshire naar de zonnige Provence. Babe is verliefd op vondeling Belvaux, die met haar en d'r broer op de boerderij van vader woont. Na vaders dood trouwt zij met de rijke Torres en Babe's broer Cruveiller vernedert Belvaux voortdurend. Deze verlaat de hofstede en keert drie jaar later als een rijk man terug. Hij zoekt genoegdoening en Babe is wederom verliefd op hem; dat leidt haar naar een tragisch noodlot. Rivette experimenteert echter net zoveel als Bresson. Na de verfilming van William Wyler en vooral die van Luis Buñuel is het des te gewaagder, vanwege de zeer jonge leeftijd van de spelers die voor ongelijkmatige prestaties zorgen. Liefde, erotiek en dood zijn de ingrediënten met merkwaardig goede en ook volledig mislukte scènes. Rivette moet beschouwd worden als een zoeker, voor wie bovendien alle films zich op een bühne afspelen. Met andere woorden: een film is een ceremonie. Het scenario is van de regisseur, die het samen met Pascal Bonitzer en Suzanne Schiffman schreef. Achter de camera stonden Renato Berta en Jean-Paul Torreille.

credits

Regie:
Jacques Rivette
Cast:
Fabienne Babe, Lucas Belvaux, Sandra Montaigu, Alice de Poncheville, Olivier Cruveiller, Philippe Morier-Genoud, Olivier Torres, Marie Jaoul, Joseph Schillinger
Scenario:
Jacques Rivette
Muziek:
Pilentze Pee, Tatri Na Angelika, Polegnala et Pschenitze
Jaar:
1985
Alt. titels:
Sturmhèhe
Genres:
Experimenteel, Drama, Romantiek
Trefwoorden:
Experimentele film
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Hurlevent (1985) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken