Frankrijk 1972. Misdaad van László Szabó. Met o.a. Yves Afonso, Bernadette Lafont, Jean-Pierre Kalfon, Stéphane Shandor en Serge Marquand.

VPRO Cinema

Een notabele, die bij clandestiene drugsmokkel betrokken is, heeft ooit een gangster gevangenisstraf doen ontgaan in ruil voor één van zijn ogen. Nu dreigt blindheid aan het andere oog en de gangster, die inmiddels doodslag op zijn kerfstok heeft, wordt ontvoerd en gedwongen om zijn goede oog voor transplantatie af te staan. Zonder gezichtsvermogen aan een oog traint hij zich als scherpschutter voor wraak. Dit bizarre scenario is opgebouwd uit genre-citaten die soms worden omgekeerd, maar verwerkt ze tot een hechte structuur waarbinnen ook spontaan - schijnbaar geïmproviseerd - acteren functioneel blijft. Het verrassende debuut blijkt te tegendraads te zijn om te resulteren in een permanente regie-loopbaan van de Frans-Hongaarse regisseur.

credits

Regie:
László Szabó
Cast:
Yves Afonso, Bernadette Lafont, Jean-Pierre Kalfon, Stéphane Shandor, Serge Marquand, Jean-Pierre Moulin, Georgette Anys
Muziek:
Sch[KA3]ffer
Jaar:
1972
Alt. titels:
Gants blancs du Diable, Les
Genres:
Misdaad, Drama
Trefwoorden:
Gangsterfilm
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Les Gants blancs du Diable (1972) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken