Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland/Italië 1982. Drama van Werner Masten. Met o.a. Mario Baumgartner, Anna Pircher, Peter Gamper, Martin Abram en Inge Pohl.

VPRO Cinema

Film over de ervaringen van de elf-jarige Baumgartner, die als gevolg van de overeenkomst tussen Hitler en Mussolini in 1941 met zijn famile uit het Noord-Italiaanse Zuid-Tirool terechtkomt in een opvangcentrum voor ontheemdem in het Oostenrijkse Graz. Hij mag naar een vakantiekolonie in Zwitserland en als WO II voorbij is, krijgt hij een Italiaans paspoort. Hij merkt voortdurend dat hij sedert de verhuizing overal een buitenstaander is, die nergens geaccepteerd wordt en steeds gehoond wordt. Sobere, realistische film met effectief zwart-wit camerawerk van Klaus Eichhammer naar een scenario van Josef Zoderer, die met de regisseur zijn autobiografie bewerkte. Nog altijd actueel.

credits

Regie:
Werner Masten
Cast:
Mario Baumgartner, Anna Pircher, Peter Gamper, Martin Abram, Inge Pohl, Brigitte Karner, Peter Fürer, Edwin Mächler, Guido von Salis, Otto Dornbierer, Luciano Goss
Jaar:
1982
Alt. titels:
Glück beim Händewaschen, Das
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Politieke film, Sociaal drama, Oorlogsfilm
Landen:
Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië

op televisie
0 uitzendingen