Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Eddie Axberg, Gudrun Brost, Ulla Akselson, Holger Löwenadler en Allan Edwall.

VPRO Cinema

Tiener Olav hopt in Noord-Zweden van baan naar baan: hij verdient zijn geld onder meer als houthakker en metselaar. Langzaam maar zeker groeit zijn klassenbewustzijn, vooral als operateur bij een rondreizend filmgezelschap, waarna hij zich aansluit bij de opkomende arbeidersbeweging. Na een mislukte spoorwegstaking vertrekt hij naar het zuiden in de hoop op verwezenlijking van het ideaal. Dit opmerkelijk speelfilmdebuut uit 1966, gebaseerd op de autobiografische boeken van Nobelprijswinnaar Eyvind Johnson, kiest de vorm van een roadmovie – zowel door de regio als door de jaren heen – om het ontwikkelingsproces van de jonge held zichtbaar te maken in afwisselingen van seizoenen en tragikomische ontmoetingen in lyrisch bevlogen vormgeving. Meermaals bekroond en de start van een glorieuze carrière voor regisseur Jan Troell, die zou uitgroeien tot een van de grootheden van de Zweedse cinema.

credits

Regie:
Jan Troell
Cast:
Eddie Axberg, Gudrun Brost, Ulla Akselson, Holger Löwenadler, Allan Edwall, Max von Sydow, Ulf Palme, Gunnar Björnstrand, Åke Fridell, Ulla Sjöblom, Per Oscarsson, Bengt Ekerot
Muziek:
Erik Nordgren
Jaar:
1966
Alt. titels:
Here Is Your Life
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Sociaal drama
Landen:
Zweden