Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edmund Purdom, Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney en Michael Wilding.

VPRO Cinema

Bijna het hele team achter The robe (1953) mocht de historische-epos kunsten uitbreiden in de monsterproductie The Egyptian. Zelfs acteurs Simmons en Mature gingen weer de mediterrane hitte in, dit keer als vriend en liefde van de hoofdpersoon Sinuhe. 'The Egyptian' Sinuhe is een jonge dokter die in het gevlei van de nieuwe farao Akhenaten komt. Een soldaat, een Babylonisch hoertje, een stuntelende dienaar (Peter Ustinov), onbetrouwbare priesters en ontelbare figuranten treden aan in deze Egyptische aflevering van Dynasty. Mummies vertonen hier meer expressie dan de acteurs (uitgezonderd Ustinov), maar zo hoort het in een oud-Hollywoodse sandalenfilm. Zolang het er maar spectaculair, glanzend, zonnig en weelderig uitziet.

credits

Regie:
Michael Curtiz
Cast:
Edmund Purdom, Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney, Michael Wilding, Peter Ustinov, John Carradine, Bella Darvi, Michael Widling
Scenario:
Philip Dunne
Productie:
Darryl F. Zanuck
Camera:
Leon Shamroy
Muziek:
Alfred Newman, Bernard Herrmann
Jaar:
1954
Alt. titels:
Egyptian, The, Sinuhe, der Egypter
Genres:
Avonturenfilm, Drama
Trefwoorden:
Bijbelse film, Spektakel
Landen:
Verenigde Staten