Verenigde Staten 1981. Thriller van Peter Yates. Met o.a. William Hurt, Sigourney Weaver, Christopher Plummer, James Woods en Irene Worth.

VPRO Cinema

Vietnam-veteraan Hurt heeft betere tijden gekend. Tegen zijn zin werkt hij als nachtwaker in een kantoorgebouw. Tijdens een van zijn rondes ontdekt hij het lijk van een vermoorde Vietnamese zakenman. Om indruk te maken op tv-journaliste Weaver, voor wie hij grote bewondering heeft, beweert hij meer te weten over deze moord. Door dit verzinsel, opent hij zelf de jacht op zijn eigen persoon. Met veel gevoel voor detail gedraaide thriller, waarin handig gebruik wordt gemaakt van sociale en raciale tegenstellingen om de spanning op te drijven. Scenarist Steve Tesich speelt werkelijk met zijn personages en zet ons voortdurend op het verkeerde been. Matthew F. Leonetti tekende voor de fotografie. Ook bekend als THE JANITOR en SUDDEN TERROR.

credits

Regie:
Peter Yates
Cast:
William Hurt, Sigourney Weaver, Christopher Plummer, James Woods, Irene Worth, Kenneth McMillan, Pamela Reed, Morgan Freeman
Scenario:
Steve Tesich
Productie:
Peter Yates
Camera:
Matthew F. Leonetti
Muziek:
Stanley Silverman
Jaar:
1981
Alt. titels:
Sudden Terror, Janitor, The, L'oeil du témoin
Genres:
Thriller
Landen:
Verenigde Staten