Verenigde Staten 1966. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien, Donald Pleasence en Arthur O'Connell.

VPRO Cinema

Een belangrijke Russische geleerde loopt over naar Amerika, maar door de spanning dreigt hij te sterven aan een bloedprop in de hersenen. Daarom geeft de regering toestemming voor een nieuw project: een tot microscopische afmetingen verkleinde duikboot met een groep medici wordt bij de man geïnjecteerd om de bloedprop te verwijderen. Maar er is een verrader aan boord. Een visueel magistrale SF-film, die een reis door een menselijk lichaam in beeld brengt. De gevaren onderweg tarten iedere vorm van verbeelding. Knap scenario van Harry Kleiner en David Duncan, naar een verhaal van Otto Klement en Jay Lewis Bixby. Het nevenplot van de spion is overbodig: zonder hem zou de film even spectaculair geweest zijn; bovendien is het door het wegebben van de Koude Oorlog achterhaald. De special effects van L.B. Abbott, Art Cruickshank en E. Kosa, Jr. leverden een Oscar op, evenals de artistieke leiding. Schitterende fotografie van Ernest Laszlo.

credits

Regie:
Richard Fleischer
Cast:
Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien, Donald Pleasence, Arthur O'Connell, William Redfield, Arthur Kennedy, Ken Scott, Jean Del Val
Scenario:
Harry Kleiner
Muziek:
Leonard Rosenman
Schrijver:
Otto Klement
Jaar:
1966
Alt. titels:
Fantastisch experiment, Die phantastische Reise
Genres:
Sciencefiction
Trefwoorden:
SF-Film
Landen:
Verenigde Staten