Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. James Earl Jones, Jane Alexander, Lou Gilbert, Joel Fluellen en Chester Morris.

VPRO Cinema

De geschiedenis van de zwarte bokskampioen Jack Johnson, bekend als Jefferson (Jones), die in 1913 na een zware strijd de titel wereldkampioen zwaargewicht in zijn zak stak. Zijn rasgenoten zien hem als held, maar de blanken moeten hem niet. Hij heeft een blanke vriendin, en omdat in de V.S. interraciale betrekkingen verboden zijn, zijn ze verplicht naar het buitenland te vluchten. Daar hoopt hij als wereldkampioen voldoende uitdagers te vinden, maar de realiteit blijkt anders. Levendig geregisseerde boksfilm, met een sterk antiracistische impact. Heel goed gemaakt en gespeeld, dat laatste vooral door Jones. Een boeiende film, die wordt ontsierd door een niet overtuigend einde. Howard Sackler bewerkte zijn eigen toneelstuk. Fotografie van Burnett Guffey. Gedraaid in Panavision.

credits

Regie:
Martin Ritt
Cast:
James Earl Jones, Jane Alexander, Lou Gilbert, Joel Fluellen, Chester Morris, Robert Webber, R.G. Armstrong, Hal Holbrook, Beah Richards, Moses Gunn
Camera:
Burnett Guffey
Muziek:
Lionel Newman
Jaar:
1970
Alt. titels:
Great White Hope, The
Genres:
Drama, Sportfilm
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Racisme
Landen:
Verenigde Staten