Frankrijk/België/Nederland/Noorwegen 1991. Drama van Harry Kümel. Met o.a. Marianne Basler, Thom Hoffman, Monique van de Ven, Johan Leysen en Michael York.

VPRO Cinema

Gekunstelde, z.g. eigentijdse en veel te lange verfilming van de Haagse roman van Louis Couperus. Het is een naturalistisch noodlotsdrama met de Zwitserse actrice Basler als de heldin. Ze is een zenuwzieke jonge vrouw uit de aristocratische kringen. Ze is erfelijk belast en heeft een onevenwichtig karakter. Ze revolteert tegen de bekrompen mentaliteit van de haar omringende bourgeosie en vlucht naar Brussel. Na enkele mislukte romances gaat zij (en de film) op de muziek van Isolde`s [KL]Liefdesdood[KLE] van Wagner geheel en al onderuit. Mooie plaatjes maar geen enkele (psychologische) diepgang. Eline`s leven is te saai, te chique en te bestoft weergegeven om echt te behagen. Hoffman charmeert als de losbollige neef Vincent, Van de Ven is Eline`s truttige zus Betsy en de eeuwig jeugdige York is Vincents Amerikaanse vriend met een voorkeur voor de mannen(liefde). Basler is mooi, ongedurig en wat frêle, maar goed nagesynchroniseerd.

credits

Regie:
Harry Kümel
Cast:
Marianne Basler, Thom Hoffman, Monique van de Ven, Johan Leysen, Michael York, Mary Dresselhuys, Aurore Clément, Miryanne Boom, Miryanna van Reeden
Scenario:
Jan Blokker, Patrick Pesnot
Productie:
Matthijs van Heijningen
Camera:
Eduard van der Enden
Muziek:
Laurens van Rooyen
Montage:
Ludo Troch
Jaar:
1991
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Frankrijk, België, Nederland, Noorwegen

op televisie
0 uitzendingen

Eline Vere (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken