Frankrijk/​België 1986. Romantiek van Yves Robert. Met o.a. Anaïs Jeanneret, Christian Clavier, Jean-Pierre Bouvier, Jean Carmet en Marie-Christine Barrault.

VPRO Cinema

Trouwe bewerking van de zware roman van Bertrand Poirot- Delpech over de lotgevallen van de leden van een Bretonse landjonkerfamilie waarvan generaal Saint-Aubert (Rey) het middelpunt is. Er gebeurt die zomer heel wat: in Frankrijk en in Belgi[KA3] worden er revolutionaire sociale maatregelen getroffen, zoals de invoering van betaalde verlofdagen, maar daarnaast breekt in Spanje de burgeroorlog uit en dreigt vanuit Duitsland het fascisme. Door deze gebeurtenissen valt de familie uit elkaar: de een sluit zich bij de internationale brigades aan, de ander (een jood) bereidt zich voor op zijn vertrek naar de V.S. enz. We kennen Roberts sympathie voor zijn personages, maar aangezien hij geschikter is voor het komische genre, haalt hij alles een beetje door elkaar en is het verhaal hier en daar een beetje traag, maar het geheel blijft toch boeien. N.B.: het zou prettig zijn als bepaalde tv-zenders (altijd dezelfde) ermee ophielden herhalingen als nieuwigheden te presenteren!

credits

Regie:
Yves Robert
Cast:
Anaïs Jeanneret, Christian Clavier, Jean-Pierre Bouvier, Jean Carmet, Marie-Christine Barrault, Michel Aumont, Jean-Pierre Cassel, Fernando Rey, Denise Gense, Etienne Chicot, Véronique Choquet
Jaar:
1986
Alt. titels:
Été 36, L'
Genres:
Romantiek
Trefwoorden:
Kroniek, Romantisch drama, Televisiefilm
Landen:
Frankrijk, België