België/​Nederland 1992. Drama van Ken Hannam en Chiem van Houweninge. Met o.a. Fedja Nijholt, Henriette Tol, Jaloe Maat, Frederik de Groot en Mike Libanon.

VPRO Cinema

Nijholt als vijftien-jarige titelfiguur Bertje keert niet terug van proefverlof naar strafinrichting voor jonge criminelen. Met een vriendinnetje tracht hij auto's te kraken, rooft een winkeletalage leeg, veroorzaakt de dood van een meisje en ander fraais. Natuurgetrouwe weergave van het criminele gedrag van schoftjes maar ook van het politiemilieu. Tol schittert als vrouwelijke rechercheur van de afdeling jeugdzaken die veel doet om jonge criminelen opnieuw op het rechte spoor te helpen. Film biedt uiteraard geen pasklare oplossingen voor jeugdcriminaliteit maar het scenario van van Houwinge belicht aanvaardbaar, zonder moraliserend te doen, de problemen van kinderen, hun ouders, de politie en de samenleving.

credits

Regie:
Ken Hannam, Chiem van Houweninge
Cast:
Fedja Nijholt, Henriette Tol, Jaloe Maat, Frederik de Groot, Mike Libanon, Wim van Rooy, Jennifer Jones, Daan Dillo, Lara Snatacher
Jaar:
1992
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
België, Nederland