Verenigde Staten 1976. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Woody Allen, Zero Mostel, Herschel Bernardi, Michael Murphy en Andrea Marcovicci.

VPRO Cinema

Hollywood, rond 1950. De filmstad is in de greep van de heksenjacht van McCarthy. Allen is een armzalige sloeber die werkt in een restaurant en bij gelegenheid fungeert als bookmaker. Op een dag krijgt hij bezoek van Murphy, een oude vriend. Deze populaire scenarioschrijver staat op de zwarte lijst en mag niet meer werken. Hij vraagt Allen in ruil voor een percentage zijn naam te mogen gebruiken. Een bitterzoete hulde aan al het talent dat werd lamgelegd door een van de idiootste commissies die de V.S. ooit in het leven riepen. Allen is schitterend in de eerste rol die hij sinds zijn doorbraak in een film van een ander speelde. Ritt heeft in zijn cast een hele reeks slachtoffers van de heksenjacht zitten, w.o. Mostel, Bernardi, Gough, Ramsay en Shelley, die allen aan den lijve hebben ondervonden wat 'vechten om te overleven' in de showbiz betekent. Grandioos scenario van Walter Bernstein, die eveneens op de zwarte lijst stond en een tragisch gegeven toch komisch/cynisch op het scherm bracht. Fotografie van Michael Chapman en een score van Dave Grusin.

credits

Regie:
Martin Ritt
Cast:
Woody Allen, Zero Mostel, Herschel Bernardi, Michael Murphy, Andrea Marcovicci, Remak Ramsay, Joshua Shelley, Lloyd Gough
Scenario:
Walter Bernstein
Productie:
Martin Ritt
Camera:
Michael Chapman
Muziek:
Dave Grusin
Jaar:
1976
Alt. titels:
Front, The, Der Strohmann
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Verenigde Staten