Verenigde Staten 1989. Actiefilm van John Milius. Met o.a. Nick Nolte, Nigel Havers, James Fox, Marilyn Tokuda en Marius Weyers.

VPRO Cinema

Tijdens WO II worden de Britse kapitein Havers en zijn marconist in de jungle van Borneo gedropt. Ze moeten de Dayaks, een volk van koppensnellers, aanzetten tot een rebellie tegen de Japanse bezetter. Ze worden echter door de inboorlingen gevangen genomen. Hun verbazing is groot als blijkt dat de aanvoerder van de Dayaks een blanke is, namelijk de gedeserteerde Amerikaanse sergeant Nolte. Originele, maar niet geheel overtuigende avonturenfilm. Het tragische lot van de 'blanke koning' die door de komst van de twee indringers opnieuw geconfronteerd wordt met de realiteit van de oorlog, werd door Pierre Schoendoerffer verwoord in de boeiende, symbolisch geladen roman L'adieu au roi. Milius zwakte dit verhaal sterk af tot een typische Hollywood-tragedie. Knappe fotografie van Dean Semler.

credits

Regie:
John Milius
Cast:
Nick Nolte, Nigel Havers, James Fox, Marilyn Tokuda, Marius Weyers, Frank McRae, Elan Oberon, Aki Aleong, William Wise, Gerry Lopez, John Bennet Perry, Wayne Pygram, Richard Morgan
Muziek:
Basil Poledouris
Jaar:
1989
Alt. titels:
Dschungelkönig von Borneo, Der
Genres:
Actiefilm, Oorlogsfilm, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Farewell to the King (1989) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken