Duitsland/​Verenigd Koninkrijk 1985. Oorlogsfilm van Anthony Page. Met o.a. Jacqueline Bisset, Jürgen Prochnow, Irene Worth, Peter Vaughan en Amanda Cannings.

VPRO Cinema

Jonge gravin Bisset wordt in 1939 verliefd op een joods schrijver Prochnow die samen met zijn moeder, de weduwe van een gerespecteerd rechter, na de Reichskristnallnacht, in Berlijn is achtergebleven. Bisset weet dat haar verhouding riskant is, maar ze laat hem als ze zwanger is, in haar in de woning onderduiken. Prochnow's moeder wordt opgepakt en gedeporteerd naar Theresienstadt. Als hij een keer naar buiten gaat, wordt hij om zijn haarkleur aangegeven. Hij ontkomt echter. De baby wordt geboren, maar overlijdt, en als de Russen Berlijn veroveren, hangt hun leven aan een zijden draadje. Vooral een goede rol van Prochnow, maar het geheel is wat aan de trage kant. Naar de waargebeurde ervaringen van dierenarts Maria Gräfin Maltzahn, die in de laatste jaren van de oorlog de joodse schrijver Hans Hirschel bij zich verborg. Scenario van regisseur Hastings en Leonard Gross, die zijn eigen boek The Last Jews in Berlin bewerkte. Wolfgang Treu stond achter de camera en de prent werd in Amerika uitgebracht op de tv, waardoor Bisset daar haar tv-debuut maakte.

credits

Regie:
Anthony Page
Cast:
Jacqueline Bisset, Jürgen Prochnow, Irene Worth, Peter Vaughan, Amanda Cannings, Avis Bunnage, Robert Dietl, Malcolm Kaye, Georg Tryphon, Annie Leon, Osman Ragheb, Guntbert Warns
Scenario:
Anthony Page
Camera:
Wolfgang Treu
Muziek:
Tangerine Dream
Jaar:
1985
Genres:
Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Duitsland, Verenigd Koninkrijk