Verenigde Staten 1931. Sciencefiction van James Whale. Met o.a. Colin Clive, Mae Clarke, Boris Karloff, John Boles en Edward Van Sloan.

VPRO Cinema

De tot nu toe definitieve monsterfilm over een krankzinnige geleerde, Clive, die een wezen in elkaar flanst (Karloff) en daarbij per ongeluk het brein van een misdadiger gebruikt. Een indrukwekkende productie (met name het legendarische Frankenstein-masker van Jack Pierce), hoewel het plot naar het verhaal van Mary Shelley aan alle kanten kraakt. De geschiedenis ingegaan als het schoolvoorbeeld voor dramaturgie, enscenering en sfeer in de horrorfilm. Nogaltijd indrukwekkend, al schreeuwt de film om een eigen muzikale begeleiding. Karloff vestigde hiermee zijn definitieve reputatie als legendarische (griezelfilm)ster. De Amerikaanse versie was indertijd gecensureerd en pas in 1987 kwam er een ongekuisde, gerestaureerde versie, die kracht van de film - met name door een verdrinkingsscène met een meisje - zeer verhoogt. Het scenario is van Garret Ford en Francis Edwards Faragoh. Het vervolg: BRIDE OF FRANKENSTEIN.

credits

Regie:
James Whale
Cast:
Colin Clive, Mae Clarke, Boris Karloff, John Boles, Edward Van Sloan, Lionel Belmore, Dwight Frye, Forrester Harvey, Marilyn Harris, Frederick Kerr, Michael Mark
Scenario:
Garret Ford, John L. Balderston, Francis Edward Faragoh, Garrett Fort
Productie:
Carl Laemmle Jr.
Camera:
Arthur Edeson
Muziek:
David Broekman
Jaar:
1931
Alt. titels:
Frankenstein - The Man Who made A Monster, Man Who made A Monster, The
Genres:
Sciencefiction, Horror
Trefwoorden:
Monsterfilm, SF-Film
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Frankenstein (1931) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken