Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Australië 1966. Sciencefiction van François Truffaut. Met o.a. Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring en Jeremy Spenser.

VPRO Cinema

In een onbekend land uit een niet nader bepaalde toekomst, is het lezen van boeken streng verboden. De brandweer krijgt de taak alle boeken te verbranden. Een plichtsbewuste brandweerman (Werner) kwijt zich van zijn taak, maar hij ontmoet een fervente lezeres (Christie) die liever de doodstraf trotseert dan het lezen op te geven. Een indrukwekkend beeld van een fascistische staat die onder het mom van gelijkheid voor iedereen, de individuele geestelijke ontplooiing verbiedt. De wereldliteratuur stimuleert immers de geest en de culturele bewustwording en is dus een gevaar voor de staat. Knappe vertolking van beide hoofdrolspelers. Regisseur Truffaut en Jean-Louis Richard bewerkten de roman van Ray Bradbury. Schitterende fotografie van Nicolas Roeg. Ondanks de gedateerde sfeer van de jaren 1960 nog steeds een zeer boeiende film.

credits

Regie:
François Truffaut
Cast:
Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring, Jeremy Spenser, Bee Duffell, Alex Scott, Mark Lester, Anne Bell, Caroline Hunt, Anna Palk
Scenario:
François Truffaut, Jean-Louis Richard, Ray Bradbury
Productie:
Michael Dalamar, Lewis M. Allen
Camera:
Nicolas Roeg
Muziek:
Bernard Herrmann
Schrijver:
Ray Bradbury
Jaar:
1966
Genres:
Sciencefiction, Experimenteel, Actiefilm
Trefwoorden:
Nouvelle Vague, Klassiekers, SF-Film
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië

op televisie
0 uitzendingen

Fahrenheit 451 (1966) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken