Italië 1980. Drama van Carlo Lizzani. Met o.a. Michele Placido, Antonella Murgia, Ida di Benedetto, Ciccio Gusacca en Empedocle Buzzanca.

VPRO Cinema

Een door armoede en aardbevingen geteisterd bergdorpje in de Abruzzen is de machteloze prooi voor willekeur van een beginnend fascistisch regime. Een jonge krachtpatser onttrekt zich aan de hem door dorpelingen toegekende leidersrol en gaat naar Rome voor werk en statusverbetering. Daar wordt hij geconfronteerd met clandestien anti-fascistisch verzet. Hij sympathiseert hiermee en wordt gearresteerd en gedood. De bewoners van Fontamara verenigen zich in een verzetsgroep die een eigen krant gaat publiceren. De roman uit 1933 van Silone - broer van de authentieke hoofdpersoon - kreeg een verfilming in de traditie van het neo-realisme (hoewel Rembrandt-achtige belichting en fotografie soms te gewild artistiek aandoen). In alle scènes in Fontamara krijgt dit neo-realisme een indringende kracht, maar in Rome lijkt het te veel en te banaal op reeksen andere films.

credits

Regie:
Carlo Lizzani
Cast:
Michele Placido, Antonella Murgia, Ida di Benedetto, Ciccio Gusacca, Empedocle Buzzanca, Marina Confalone, Liliana Gerace, Franco Javarone
Muziek:
Roberto de Simone
Jaar:
1980
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Politieke film, Sociaal drama
Landen:
Italië

op televisie
0 uitzendingen

Fontamara (1980) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken