Duitsland 1971. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Helmut Qualtinger, Agnes Fink, Bata Zivojinovic, Evelyn Opela en Kurt Sowinetz.

VPRO Cinema

Omwille van zijn vrouw Regina (Fink) heeft Anshelm Eibensch[KA3]utz (Qualtinger) het Oostenrijkse keizerlijke leger verlaten en gaat als ijkmeester aan de slag in een grensdorp in Galici[KA3]e aan de voet van de oostelijke Karpaten (tegenwoordig de Oekra[KA3]ine). Erg gelukkig voelt hij zich niet. Regina bedriegt hem en de handelaren zijn woedend omdat hij hun gewichten zo streng controleert. De machtige herbergier Leibush Jadlowker (Zivojinovic) wil hem zelfs uit de weg ruimen. Maar het liefdesgeluk lacht hem toe als Anshelm de zigeunerin Eupemia Nikitsch (Opela) ontmoet. Met allure geregisseerd door Wicki, ooit (in 1951) de grote Duitse filmhoop (met DIE BR[KA3]UCKE), die zelf voor Kafkaiaanse dimensies zorgt in de overlevingsstrijd van een principieel man in een corrupte en slechte wereld. Deze rolprent mag beslist gerekend worden tot een der betere literatuurverfilmingen. Meervoudig bekroond, o.a. met de Duitse regieprijs voor Wicki en de Duitse filmprijs voor de prestatie van Qualtinger. Het scenario is van Fritz Hochw[KA3]alder en regisseur Wicki naar naar het gelijknamige verhaal van Joseph Roth (1894-1939) uit 1937. Het mooie camerawerk is van Jerzy Lipman, die eveneens de Duitse bekroning in de wacht sleepte. Eastmancolor, Mono. Op 21 november 1971 eerst op tv vertoond, een paar jaar later in de bioscoop vertoond.

credits

Regie:
Bernhard Wicki
Cast:
Helmut Qualtinger, Agnes Fink, Bata Zivojinovic, Evelyn Opela, Kurt Sowinetz, Anna Baro, Gottfried Kumpf, István Iglódy, Johannes Schaaf
Scenario:
Fritz Hochwälder
Productie:
Gerhard Freund, Rolf Defrank
Muziek:
George Gruntz
Jaar:
1971
Alt. titels:
Falsche Gewicht, Das, Wanting Weight, The
Genres:
Drama, Historische film
Trefwoorden:
Kostuumdrama, Tragedie
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Das falsche Gewicht (1971) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken