Denemarken/​Duitsland 1972. Drama van Aleksander Ford. Met o.a. Günther Malzacher, Elzbieta Czysewska, Vera Tschechowa, Peter Steen en Ole Ernst.

VPRO Cinema

In 1949 worden Sovjet-geleerden en -technici in een straf-laboratorium gedwongen te werken aan de perfectionering van afluisterapparatuur, waarmee een jonge diplomaat wordt geïdentificeerd die een chirurg telefonisch waarschuwde voor zijn dreigende arrestatie. Eén ingenieur weigert nog langer medewerking aan de arrestatie en verbrandt een baanbrekende nieuwe vinding. Deze complexe roman van Solzjenitsin blijkt het vormgevende vermogen van de uitgeweken Poolse regisseur te boven te gaan. Hij tracht met conventionele flash-backs, 'bevroren' beelden en commentaarstemmem vergeefs psychologische en ideologische verdieping te geven aan een ondramatische laboratorium- en bureaucratie-handeling. De Engelse dialoog van de multinationale rolbezetting helpt ook al niet.

credits

Regie:
Aleksander Ford
Cast:
Günther Malzacher, Elzbieta Czysewska, Vera Tschechowa, Peter Steen, Ole Ernst, Ingolf David, Ole Inshoi, Freddy Koch, Vigge Broe
Muziek:
Roman Paunter
Jaar:
1972
Alt. titels:
Første kreds, Den, First Circle, The, First circle, The
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Politieke film, Psychologisch drama, Sociaal drama
Landen:
Denemarken, Duitsland