Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Delmer Daves. Met o.a. Victor Mature, Susan Hayward, Michael Rennie, Debra Paget en Anne Bancroft.

VPRO Cinema

Sequel van het quasi-nabijbelse epos The Robe uit 1953, met als belangrijkste pre dat het verhaal (over de ex-slaaf annex zwaardvechter Demetrius die zich over de mantel van Jezus heeft ontfermd) wordt opgesierd met een serie fraaie gladiatorengevechten. Regisseur Delmer Daves doet intussen z'n best om het leven in het Rome van keizer Caligula zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Victor Mature speelt Demetrius van Corinthe op de van hem bekende manier: hij oogt stoer en kijkt daarbij vrijwel continu bezorgd. Of vertederd, als er vrouwvolk in de buurt is. Caligula, de kwaadaardige keizer die de mantel van Jezus wil hebben om onsterfelijkheid te bereiken, wordt verdienstelijk gespeeld door Jay Robinson.

credits

Regie:
Delmer Daves
Cast:
Victor Mature, Susan Hayward, Michael Rennie, Debra Paget, Anne Bancroft, Richard Egan, Ernest Borgnine, Jay Robinson, Barry Jones, William Marshall
Scenario:
Philip Dunne
Productie:
Frank Ross
Camera:
Milton R. Krasner
Muziek:
Alfred Newman, Franz Waxman
Jaar:
1954
Alt. titels:
Die Gladiatoren
Genres:
Avonturenfilm, Drama, Historische film
Trefwoorden:
Avonturenfilm
Landen:
Verenigde Staten