Verenigde Staten 1982. Familiefilm van Barry Levinson. Met o.a. Steve Guttenberg, Daniel Stern, Mickey Rourke, Kevin Bacon en Tim Daly.

VPRO Cinema

In de kerstweek van 1959, plannen vijf studievrienden hun sprong naar de volwassenheid vanuit hun vaste stek, het fast-food restaurant `Diner`. De een is niet in staat zijn huwelijkse plichten na te komen, een ander probeert los te komen van zijn katholieke opvoeding, nummer drie loopt een blauwtje, en dan is er nog iemand die van zijn imago als versierder wil afkomen. De laatste onderwerpt zijn vriendin aan een test, waarin ze duizend sportvragen moet beantwoorden. Schitterende debuutfilm van Levinson, die het scenario baseerde op zijn eigen jeugdervaringen in Baltimore (die nog verder uitgediept worden in AVALON en TIN MAN). Sterk in sfeeropbouw en fraaie dialogen. De film was een springplank voor heel wat latere topacteurs. Prachtige fotografie van Peter Sova. Een typische sleeper, vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

credits

Regie:
Barry Levinson
Cast:
Steve Guttenberg, Daniel Stern, Mickey Rourke, Kevin Bacon, Tim Daly, Ellen Barkin, Kathryn Dowling, Paul Reiser, Michael Tucker, John Aquino, Clement Fowler, Jessica James
Muziek:
Ivan Kral, Bruce Brody, Harry V. Lojewski
Jaar:
1982
Alt. titels:
American Diner
Genres:
Familiefilm, Komedie, Drama
Trefwoorden:
Tienerfilm, Levenservaring, Tragikomedie, Jeugdfilm
Landen:
Verenigde Staten