Frankrijk 1941. Avonturenfilm van Georges Lacombe. Met o.a. Pierre Fresnay, André Luguet, Jean Chevrier, Lucien Nat en Jean Tissier.

VPRO Cinema

De verfilming van de bekroonde roman [KL]Six hommes morts[KLE] van S.A. Steeman (Prix du roman d`aventures 1931). Dit uitstekende misdaadverhaal over zes vrienden die bij een spel een groot bedrag hebben gewonnen en elkaar beloven na vijf jaar weer samen te komen met hun fortuinen, verdwijnen een voor een onder verdachte omstandigheden. De politie begint een onderzoek... De film heeft veel profijt van de opmerkelijke bewerking (inclusief het scenario) en dialogen op naam van Clouzot. Ook de zeer realistische decors van Andreiew vallen op. Fresnay, die de hoofdrol van Meneer Wens heeft, stelde zich toen nog niet zo aan. De beste van de vier versies dankzij het scenario waardoor het een genre-model is geworden, trouw aan de letter en de geest van het boek. De film heeft een fletse en duistere sfeer. Verbluffend acteerwerk met als extraatje de verschijning van een nog totaal onbekende Carol, die een klein rolletje in haar eerste film speelt.

credits

Regie:
Georges Lacombe
Cast:
Pierre Fresnay, André Luguet, Jean Chevrier, Lucien Nat, Jean Tissier, Georges Rollin, Raymond Segard, Michèle Alfa, Suzy Delair, Pierre Labry, René Génin, Robert Ozanne, Paul Demange, Robert Vattier, Martine Carol, Simone Valère, Frank Villard, André Luquet
Muziek:
Jean Alfaro
Jaar:
1941
Alt. titels:
Dernier des six, Le
Genres:
Avonturenfilm, Mysterie, Thriller
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Detectivefilm
Landen:
Frankrijk