Frankrijk/​Duitsland/​Polen/​Portugal 1982. Biografie van Andrzej Wajda. Met o.a. Gérard Depardieu, Wojciecj Pszoniak, Roger Planchon, Jacques Villeret en Angela Winkler.

VPRO Cinema

De revolutionair Danton (Depardieu) keert in 1793 naar Parijs terug. Hij merkt dat zijn vroegere medestander Robespierre (Pszoniak) ten eigen bate een schrikbewind uitoefent met massale executies, tot Robespierre zelf met zijn volgelingen door het tribunaal wordt gevonnist. De gebeurtenissen rond de Poolse vakbond Solidariteit die zich in 1981 verzette tegen het communistische regime, vertroebelt in deze film de historische tragedie over het teloorgaan van de revolutionaire idealen - al dateert Wajda`s project van lang daarvoor en regisseerde hij ook al het Poolse toneelstuk van Sprawa Dantona (die in werkelijkheid Stanislawa Przybyszewska heet) waaraan het scenario ontleend is. Zonder die associatie (met Solidarno[KA5]s) is het een nogal teleurstellende film, die niet meer is dan een fraai gefotografeerd prentenboek en waarvan de belabberde nasynchronisatie de Poolse acteurs (allemaal Robespierristen) tot ongenuanceerde schurken maakt. Zeer goed spel van hoofdrol Depardieu, Chereau als Desmoulins en Planchon als Fouquier- Tinville. De film werd (niettemin) meervoudig bekroond. Het scenario is van Jean-Claude Carrière, Agnieszka Holland, Boleslaw Michalek, Jacek Gasiorowski en regisseur Wajda. Het camerawerk is van Igor Luther. Mono.

credits

Regie:
Andrzej Wajda
Cast:
Gérard Depardieu, Wojciecj Pszoniak, Roger Planchon, Jacques Villeret, Angela Winkler, Roland Blanche, Boguslaw Linda, Serge Merlin, Andrzej Seweryn, Anne Alvaro, Lucien Melki, Wojciech Pszoniak, Patrice Chéreau
Scenario:
Jean-Claude Carrière
Camera:
Igor Luther
Muziek:
Jean Prodromidès
Jaar:
1982
Genres:
Biografie, Historische film, Drama
Trefwoorden:
Politiek
Landen:
Frankrijk, Duitsland, Polen, Portugal