Verenigde Staten 1989. Komedie van Bruce Beresford. Met o.a. Jessica Tandy, Morgan Freeman, Dan Aykroyd, Patti LuPone en Esther Rolle.

VPRO Cinema

Schitterend, maar honingzoet antiracisme met (de toen 81- jarige) Tandy als Zuidelijke, joodse matrone die haar auto in de prak rijdt, waarna haar zoon Ayckroyd Freeman in dienst neemt als zwarte chauffeur tot groot ongenoegen van Tandy. Dat gebeurt in 1948 en er volgen dan twintig jaar van een bizarre, gevoelige relatie in een door rassenrellen geteisterd Amerikaans Zuiden. Ayckroyd is heel minzaam in zijn ongecompliceerde rol in tegenstelling tot Tandy`s ingewikkelde rol, waar de make-up het nodige meespeelt. Bekroond met vier Oscars: Beste Film, Beste Actrice (Tandy), Beste Scenario voor Alfred Uhry, die zijn eigen toneelstuk bewerkte, dat al eerder de Pulitzerprijs won en Beste Make-up. Camerawerk van Peter James.

credits

Regie:
Bruce Beresford
Cast:
Jessica Tandy, Morgan Freeman, Dan Aykroyd, Patti LuPone, Esther Rolle, Joann Havrilla, William Hall jr., Alvin M. Sugarman, Crystal R. Fox
Scenario:
Alfred Uhry
Productie:
Lili Fini Zanuck, Richard D. Zanuck
Camera:
Peter James
Muziek:
Hans Zimmer
Jaar:
1989
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Tragikomedie, Americana, Racisme
Landen:
Verenigde Staten