Frankrijk 1985. Historische film van Jean-Michel Mongrédien. Met o.a. Francois-Xavier Vassard, Amélie Péronne, Jean-François Guémy, Didier Mahieu en Françis Facon.

VPRO Cinema

Een zeer sobere verfilming van het pleidooi tegen de doodstraf geschreven door Victor Hugo (1892-1832) waarvan Mongrédien zowel regisseur, scenario- als dialogenschrijver is. Met het oog op de lengte van de film en, vooral op de beperkte financiële middelen, moest hij alles schrappen wat met het gevangenismilieu te maken heeft. Toch zijn er uiteindelijk maar weinig zwakke plekken en de film legt het accent op de verbazende actualiteit van de tekst. Opmerkelijk is ook de laatste scène warin de veroordeelde in 1820 in een auto staptdie hem naar de plaats van executie brengt terwijl over het scherm de tekst rolt van de franse wet van 9 oktober 1981, de afschaffing van de doodstraf.

credits

Regie:
Jean-Michel Mongrédien
Cast:
Francois-Xavier Vassard, Amélie Péronne, Jean-François Guémy, Didier Mahieu, Françis Facon, Philippe Bove, Daniel Andrieu, François Gaudin, François Guidet
Scenario:
Victor Hugo
Jaar:
1985
Alt. titels:
Dernier jour d'un condamné, Le
Genres:
Historische film, Drama
Trefwoorden:
Tragedie
Landen:
Frankrijk