Verenigd Koninkrijk 1945. Drama van Gabriel Pascal. Met o.a. Claude Rains, Vivien Leigh, Stewart Granger, Flora Robson en Francis L. Sullivan.

VPRO Cinema

George Bernard Shaw`s toneelstuk lijkt perfect geschikt voor een verfilming. Indrukwekkende vertolkingen van Rains als de wat ouder wordende Romeinse keizer Caesar en van Leigh als Cleopatra, de koningin van de Nijl. Regisseur (en producent) Pascal slaagde erin de geestigheden van Shaw tot hun recht te laten komen en voegde er wat spektakel aan toe. Decors en kostuums zijn voor die tijd schitterend en de fotografie indrukwekkend. Jammer genoeg maakte hij de toen duurste Britse film ooit gedraaid (een en een kwart miljoen pond sterling... van toen nog een koopkrachtig tientje) te lang en te praatziek maar veel ervan is nog erg fascinerend. Er werd twee jaar aan gewerkt en een aantal opnames in Londen werden gedraaid tijdens bombardementen. Rains werd op verzoek van Shaw gekozen. Let op Simmons in een van haar eerste filmrolletjes: zij is te zien als harpiste. James Mason moest de rol van Apollodorus spelen, maar die haakte af en werd vervangen door Granger. Het scenario is van Marjorie Deans. Het camerawerk is van F.A. Young, R. Krasker en Jack Cardiff. Technicolor, Mono.

credits

Regie:
Gabriel Pascal
Cast:
Claude Rains, Vivien Leigh, Stewart Granger, Flora Robson, Francis L. Sullivan, Cecil Parker, Jean Simmons, Raymond Lovell, Anthony Harvey, Anthony Eustrel, Basil Sydney, Ernest Thesiger, Stanley Holloway, Leo Genn, Esmé Percy, Michael Rennie
Scenario:
Marjorie Deans
Camera:
Jack Cardiff
Muziek:
Georges Auric
Jaar:
1945
Genres:
Drama, Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film
Trefwoorden:
Tragedie, Jeugdfilm, Spektakel
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

Caesar and Cleopatra (1945) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken