Italië/​Frankrijk 1976. Thriller van Francesco Rosi. Met o.a. Lino Ventura, Charles Vanel, Max von Sydow, Fernando Rey en Alain Cuny.

VPRO Cinema

Een politie-inspecteur wordt belast met het onderzoek naar de moorden op een reeks vooraanstaande rechters. Hij verdenkt eerst de maffia, dan een onschuldig veroordeelde, maar komt dan op het spoor van een extremistisch complot dat moorden pleegt om de schuld op linkse activisten te kunnen schuiven en zo bij de bevolking en de autoriteiten de wens tot harde tegenmaatregelen te doen ontstaan. Ook de communisten wensen een verdere polarisatie. Ze zullen zich na de zogenaamde zelfmoord van een politieman niet tegen de officiële lezing verzetten. Deze meesterlijke politieke thriller werkt pas geleidelijk aan met suggestief opgebouwde spanning naar de onthulling toe en laat de aandacht geen moment verslappen. De naamgeving en internationale rolbezetting situeren de film niet specifiek in Italië, waardoor Rosi ongecensureerd zeer directe politieke toespelingen kan maken. Scenario van Rosi, Tonino Guerra, Lino Januzzi naar een roman van Leonardo Sciascia. Camerawerk van Pasquale De Santis.

credits

Regie:
Francesco Rosi
Cast:
Lino Ventura, Charles Vanel, Max von Sydow, Fernando Rey, Alain Cuny, Marcel Bozzuffi, Renato Salvatori, Paolo Bonacelli, Tina Aumont, Luigi Pistilli, Anna Proclemer, Paolo Graziosi, Tino Carraro
Camera:
Pasqualino De Santis
Muziek:
Piero Piccioni, Astor Piazzola
Schrijver:
Leonardo Sciascia
Jaar:
1976
Alt. titels:
Die Macht und ihr Preis
Genres:
Thriller
Trefwoorden:
Politieke thriller
Landen:
Italië, Frankrijk