Italië/​Frankrijk 1979. Komedie van Marco Ferreri. Met o.a. Roberto Benignini, Dominique Laffin, Luca Levi, Girolamo Marzano en Chiara Moretti.

VPRO Cinema

Een jonge kleuterleider laat zijn leerlingen in een betonwijk van Bologna hun eigen gang gaan en trekt daar lessen uit voor zichzelf en andere volwassenen. Hij neemt hen en zijn zwangere vriendin mee naar de vrije natuur van haar Siciliaanse geboortedorp, maar kan de verantwoordelijkheid niet aan en pleegt zelfmoord door een jongetje met zelfmoordneigingen bewust de zee in te volgen. Deze derde film in successie die eindigt met zelfmoord van de man, terwijl de vrouw met een baby achterblijft is symptomatisch voor Ferreri's 'optimisme' dat de nieuwe mens alleen een ontwikkelingskans krijgt na de dood van de oude mens. De ongeforceerde registratie van de kleuters en het spontaan daarop inspelen van de clowneske Benignini geven de film een ongekende warmte die de strekking des te wranger maakt. Het scenario is van Gerard Brach en regisseur Ferreri met medewerking van Benigni. Het camerawerk is van Pasquale Rachini. Eastmancolor, Mono. Ook bekend als PIPICACADODO.

credits

Regie:
Marco Ferreri
Cast:
Roberto Benignini, Dominique Laffin, Luca Levi, Girolamo Marzano, Chiara Moretti, Carlo Manni, Francesca de Sapio, Roberto Benigni
Scenario:
Gérard Brach, Roberto Benigni
Camera:
Pasquale Rachini
Muziek:
Philippe Sarde
Jaar:
1979
Genres:
Komedie, Drama, Romantiek
Trefwoorden:
Tragikomedie, Sociaal drama, Gehandicapten
Landen:
Italië, Frankrijk