Finland/​Denemarken/​Duitsland/​Zweden 1991. Drama van Jan Troell. Met o.a. Maria Heiskanen, Antti Reini, Berto Marklund, Antti Vierikko en Harri Mallenius.

VPRO Cinema

Troell's film die na negen jaar stilte tot stand kwam, gaat over een waar gebeurde moord op een echtpaar en hun vijftien- jarige zoon, die op wrede wijze op een verlaten kerkhof door twee Finse nietsnutten, de 23-jarige Reini en de 21-jarige Heiskanen gepleegd werd. Via flashbacks en aan de hand van de vertelling van Heiskanen, ontrolt zich het verleden van de twee criminelen, dat begon na een ontmoeting bij een bushalte, en verdergaat in een kraakpand in Kopenhagen. Troell, die probeert geen boodschap te verkondigen, geeft aan dat de eenzaamheid, die kenmerkend is voor het hoge Noorden, en de daarmee samenhangende isolatie, ten grondslag hebben gelegen aan hun wandaden die bestonden uit overvallen, oplichterijtjes en autodiefstallen; gecombineerd met illegaal wapenbezit culmineerde het in brute doodslag. Sober gefilmd, met een vaardig gebruik van licht - de regisseur stond achter de camera; hij schreef met Per Olov Enquist en producent Göran Setterberg het scenario.

credits

Regie:
Jan Troell
Cast:
Maria Heiskanen, Antti Reini, Berto Marklund, Antti Vierikko, Harri Mallenius, Marjut Dahlström, Eva Stellby, Matti Dahlberg
Scenario:
Jan Troell, Göran Setterberg, Per Olov Enquist
Productie:
Göran Setterberg
Camera:
Jan Troell
Muziek:
Lars Ackerlund, Sebastian Oberg, Sebastian Öberg, Lars Åckerland
Montage:
Jan Troell
Jaar:
1991
Alt. titels:
Capitano, Il
Genres:
Drama, Thriller
Trefwoorden:
Docudrama
Landen:
Finland, Denemarken, Duitsland, Zweden