Duitsland/​Italië/​Zwitserland 1969. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Griem, Helmut Berger en Charlotte Rampling.

VPRO Cinema

Het hoofd van een familie van Duitse staalbaronnen wordt in 1933 vermoord door een ambiteuze schoondochter en haar minnaar, om zo de macht over te nemen die per erfrecht aan haar wilszwakke zoon toekomt. De persoonlijke wraakzucht van de jongen en manipulaties van een Gestapo-neef leiden echter tot de ondergang van het paar. Het MacBeth-gegeven verplaatst naar nazi- Duitsland kreeg een fascinerende, opera-achtig barokke regie van Visconti die zowel meesleept als kritische afstand schept en een rolbezetting met zeven nationaliteiten tot een stijleenheid van acteren brengt. Berger maakt als de decadente kleinzoon een van de meest spectaculaire hoofdroldebuten uit de filmhistorie. Scenario van Nicola Badalucco, Enrico Medioli en regisseur Visconti. Ook bekend als GÖTTERDÄMMERUNG.

credits

Regie:
Luchino Visconti
Cast:
Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Griem, Helmut Berger, Charlotte Rampling, Umberto Orsini, Reinhard Kolldehoff, Albrecht Schoenhals, Renaud Verley, Florinda Bolkan, Nora Ricci, Renaud Verley
Scenario:
Nicola Badalucco, Enrico Medioli, Nicola Badalucco, Luchino Visconti
Productie:
Alfred Levy, Ever Haggiag
Camera:
Armando Nannuzzi, Pasqualino De Santis
Muziek:
Maurice Jarre
Montage:
Ruggero Mastroianni
Jaar:
1969
Alt. titels:
Caduta degli dei, La, The Damned, Götterdämmerung, La caduta degli dei
Genres:
Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel
Trefwoorden:
Kroniek, Psychologisch drama, Sociaal drama
Landen:
Duitsland, Italië, Zwitserland

waar te zien

on demand

op televisie