Algerije 1989. Komedie van Mohamed Chouikh. Met o.a. Khaled Barkat, Djillali Ain-Tedeles, Fettouma Ousliha, Fatima Belhadj en Momo.

VPRO Cinema

Een rijke ambachtsman, zelf in het bezit van drie vrouwen, kan zijn achterlijke zoon maar niet aan de vrouw krijgen en biedt hem tenslotte een plastic pop aan. De jongeman, die zo de risee van het hele dorp wordt, pleegt zelfmoord. Dit ietwat lompe maar Buñuel-achtige gegeven is de aanleiding voor een meedogenloze beschrijving van de besloten Moslimsamenleving, waarin de regisseur heel wat zaken aan de orde stelt: de ongelijkheid tussen de seksen, de vernederende rituelen en de manier waarop het sociale leven is geregeld. Op den duur wordt het wat veel allemaal, omdat hij niets lijkt te hebben willen overslaan. Maar de uitstekende scènes waarin het dorp in zijn geheel wordt geschetst zitten vol wrange humor.

credits

Regie:
Mohamed Chouikh
Cast:
Khaled Barkat, Djillali Ain-Tedeles, Fettouma Ousliha, Fatima Belhadj, Momo, Boumediènne Sirat, Nawel Zaatar, Hamid Habati, Mohamed Bouamari, Ourdia, Sissani, Mohamed Haimour, Asmaa
Muziek:
Jawad Fasla
Jaar:
1989
Alt. titels:
Citadelle, La
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie, Satire
Landen:
Algerije