Italië 1971. Drama van Elio Petri. Met o.a. Gian Maria Volonté, Mariangela Melato, Salvo Randone, Mietta Albertini en Luigi Diberti.

VPRO Cinema

Een ijverige arbeider aan de lopende band is geliefder bij bazen dan bij collega's, tot hij een bedrijfsongeval krijgt dat resulteert in staking van de arbeiders. Hij komt tot inkeer en richt bij terugkeer op het werk een revolutionair comité op waardoor hij uiteindelijk ontslagen wordt. Nerveuze vormgeving plus nadrukkelijke geluidseffecten maken afmattend tempo en lawaai in fabriek voor toeschouwer voelbaar, met schitterende rol van Volontè in alle nuances tussen bravoure en vertwijfeling. Hij kreeg hiervoor een speciale vermelding op het filmfestival van Cannes, waar regisseur Petri de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen voor de film. Deze prijs moest overigens gedeeld worden met Il caso Mattei van Francesco Rosi, maar Volontè zat in beide films en kreeg dus twee halve prijzen.

credits

Regie:
Elio Petri
Cast:
Gian Maria Volonté, Mariangela Melato, Salvo Randone, Mietta Albertini, Luigi Diberti, Gino Pernice, Donato Castellaneta
Scenario:
Ugo Pirro
Camera:
Luigi Kuweiller
Muziek:
Ennio Morricone
Jaar:
1971
Alt. titels:
The Working Class Goes to Heaven
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Satire
Landen:
Italië

op televisie
0 uitzendingen