Frankrijk/België/Polen 1990. Drama van Eric Barbier. Met o.a. Maruschka Detmers, Wladimir Kotliarov, Thierry Fortineau, François Hadji-Lazaro en Sylvia Wels.

VPRO Cinema

De debuutfilm van een dertig-jarige regisseur die al meteen aantoont een talent te zijn, iets unieks. Deze film die speelt van 1931 tot 1934 in het noorden van Frankrijk, in het gebied van de steenkoolmijnen, bevat een aantal thema`s: a) de rivaliteit tussen Victor (Barr) en Emile (Fortineau) rond Alice (Detmers), weinig origineel dus; b) een afschrikwekkende schets, die op een bijna mythische manier gewelddadig is (doet denken aan Fritz Lang of G.W. Pabst), van de arbeid van deze Poolse mijnbouwwerkers in de diepte, evenals het meer verraderlijke, verontwaardigde en kritische beeld van hun integratieproblemen; c) een venijnig portret van het politieke uitschot van toen dat als verkiezingsstunt bokswedstrijden organiseerde. Deze film is dan ook, hoewel hij over het verleden gaat, in het geheel niet gedateerd. Integendeel, de beschouwing van de maker is heel actueel. Dezelfde verwarde, onrustige en stormachtige periode rond 1990, met eenzelfde opkomst van het fascisme in Frankrijk, en dezelfde politieke zeden (voetbal is eenvoudigweg voor boksen in de plaats gekomen). De beelden van Thierry Arbogast doen soms dromerig en lyrisch aan, en de acteurs komen zeer waarheidsgetrouw over. Kortom, de kracht van Germinal van Emile Zola is in deze film aanwezig.

credits

Regie:
Eric Barbier
Cast:
Maruschka Detmers, Wladimir Kotliarov, Thierry Fortineau, François Hadji-Lazaro, Sylvia Wels, Arkadiusz Smolarczyk, Elzbieta Karkoszka, Jean-Paul Roussillon, Jean-Paul Farré, Serge Merlin, Boguslawa Schubert, Maximilien Reggiani, Marc Brunet, Jean-Marc Barr
Muziek:
Frédéric Talgorn
Jaar:
1990
Alt. titels:
Brasier, Le
Genres:
Drama, Historische film
Trefwoorden:
Sociaal drama, Politiek
Landen:
Frankrijk, België, Polen

op televisie
0 uitzendingen

Le brasier (1990) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken