Frankrijk 1933. Oorlogsfilm van Nicolas Farkas. Met o.a. Annabella, Charles Boyer, Roger Karl, John Loder en Betty Stockfeld.

VPRO Cinema

Een jonge Japanse marine-officier weet het vertrouwen te winnen van een Engelse waarnemer om zo achter de geheimen van de Engelse strategie te komen. Bovendien wordt hij begeleid door zijn vrouw, die hij overigens brutaal behandelt. De vrouw en de Engelse officier worden verliefd, wat de Japanner toelaat om op het moment suprème tijdens een zeegevecht de Engelsman te dwingen hem het kommando over te geven. De Engelse officier weet de strijd echter te winnen al moet hij dit met de dood bekopen. De traditionele Japanner weet dat na zijn dubbele vernedering hem nog maar één weg openstaat: harakiri. Een sterke en angstaanjagende film die inmiddels klassiek geworden film. Farkas was van origine operateur en maakte slechts drie films; de speciale effecten, gevormd door maquettes en modellen voor de zeeslagen werken verbluffend en Annabelle en Boyer als Japanners zijn aannemelijk. Naar de roman van Claude Farrère. Gesitueerd tijdens de Russisch-Japanse oorlog van 1904-1906. Er is ook nog in 1934 een Engelstalige versie gedraaid THE BATTLE/ THUNDER IN THE EAST. waarin met Merle Oberon in de rol van Annabella en Miles Mander. Het betreft overigens de herverfilming van de zwijgende film uit 1923 van Edouard-Emile Violet.

credits

Regie:
Nicolas Farkas
Cast:
Annabella, Charles Boyer, Roger Karl, John Loder, Betty Stockfeld, Valéry Inkijinoff, Henri Fabert, René Donnio, Henry Houry
Muziek:
André Gailhard
Schrijver:
Claude Farrère
Jaar:
1933
Alt. titels:
Bataille, La
Genres:
Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Spionage, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk