Verenigde Staten 1938. Drama van Norman Taurog. Met o.a. Spencer Tracy, Mickey Rooney, Henry Hull, Leslie Fenton en Gene Reynolds.

VPRO Cinema

In 1900 hoort een priester (Tracy) de biecht aan van een ter dood veroordeelde, die als kind slechts harteloosheid en onbegrip heeft gekend. Om dit in de toekomst te verhinderen, sticht hij een tehuis voor verwaarloosde kinderen. Met geleend geld koopt hij een oude woning, die hij helemaal opnieuw inricht en 'Jongensstad' noemt. Melige tranentrekker die destijds veel succes had, maar inmiddels sterk verouderd overkomt. Toch veroorzaakt de jonge Rooney ongetwijfeld nog steeds menige brok in de keel. Het scenario van John Meechan en Dore Schary, naar een verhaal van Schary en Eleanor Griffin, was op commerciële maat geschreven voor het grote publiek, dat dan ook gretig toehapte. Tracy levert zoals altijd geïnspireerd vakwerk, waarmee hij een Oscar verdiende, evenals Schary en Griffin voor hun verhaal. Sidney Wagner was verantwoordelijk voor de fotografie. Gevolgd door Men of Boys Town.

credits

Regie:
Norman Taurog
Cast:
Spencer Tracy, Mickey Rooney, Henry Hull, Leslie Fenton, Gene Reynolds, Edward Norris, Addison Richards, Minor Watson, Bobs Watson, Frankie Thomas
Scenario:
John Meehan, Dore Schary
Productie:
John W. Considine jr.
Camera:
Sidney Wagner
Muziek:
Edward Ward
Montage:
Elmo Veron
Schrijver:
Dore Schary, Eleanore Griffin
Jaar:
1938
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Verenigde Staten