Verenigde Staten 1955. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Glenn Ford, Anne Francis, Louis Calhern, Sidney Poitier en Richard Kiley.

VPRO Cinema

Ford is leraar Engels; hij krijgt een baan op een school, waar adolescenten opgeleid worden voor een vak in een sociaal achtergestelde buurt in New York. De leraren hebben weinig gezag en de opgeschoten jeugd terroriseert de instelling. Als schoffie Morrow lerares Hayes probeert te verkrachten, ontzet Ford haar en levert Morrow over aan de politie. Dan begint er een gewelddadige prestigestrijd tussen de jeugdbende van Morrow en de school en de gezagscrisis is totaal. Fords priv[KA1]eleven gaat er ook onder lijden, desondanks geeft hij niet op. De hoop is gevestigd op leerling Poitier die vooruit wil komen, en langzaam maar zeker keert Ford het tij. Een onderhoudende, harde film naar het gelijknamige boek van Evan Hunter, dat nog altijd actueel is. Genuanceerder gedaan dan de zeker niet slechte THE PRINCIPAL. Let op de jonge Jamie Farr (Sergeant Klinger uit MASH). Scenario van regisseur Brooks en camerawerk van Russell Harlan.

credits

Regie:
Richard Brooks
Cast:
Glenn Ford, Anne Francis, Louis Calhern, Sidney Poitier, Richard Kiley, Warner Anderson, Jamie Farr, Vic Morrow, Paul Mazursky, Margaret Hayes, John Hoyt, Emile Meyer
Scenario:
Richard Brooks
Productie:
Pandro S. Berman
Camera:
Russell Harlan
Muziek:
Charles Wolcott, Bill Haley
Montage:
Ferris Webster
Schrijver:
Evan Hunter
Jaar:
1955
Alt. titels:
Blackboard Jungle, The, Richard Brooks-cyclus: Die Saat der Gewalt
Genres:
Drama, Muziek
Trefwoorden:
Americana
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Blackboard Jungle (1955) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken