Verenigde Staten 1925. Historische film van Fred Niblo. Met o.a. Ramon Navarro, Francis X. Bushman, May McAvoy, Claire McDowell en Carmel Myers.

VPRO Cinema

Het beroemde boek van Lewis Wallace, hier nog als zwijgend epos in een vermaarde versie met Navarro als Ben Hur en Bushman als zijn grote vriend Messala die later zijn gezworen vijand wordt. Dure film met een race tussen strijdwagens in het Colosseum als hoogtepunt. In de oorspronkelijke versie waren enkele scènes volgens het Technicolor Two-Strip procedé gemaakt, een ingenieus systeem met filters en verfstoffen dat aan de basis stond van de moderne kleurenfilm. Scenario van Beth Meredyth, Carey Wilson en June Mathis. Camerawerk van René Guissart, Karl Struss, Percy Hilburn, Clyde de Vinna, E. Burton Steene, George Meehan en Paul Eagler. In 1988 gerestaureerd door David Gill en Kevin Bronlow (Thames Silents; Photoplay Prod.) en van geluid voorzien door Carl Davis met The London Philharmonic Orchestra.

credits

Regie:
Fred Niblo
Cast:
Ramon Navarro, Francis X. Bushman, May McAvoy, Claire McDowell, Carmel Myers, Frank Currier, Nigel De Brulier, Kathleen Key, Ramon Novarro, Betty Bronson
Scenario:
Carey Wilson
Productie:
Louis B. Mayer
Camera:
René Guissart
Muziek:
Carl Davis
Jaar:
1925
Alt. titels:
Ben Hur: A Tale of Christ, Tale of Christ, A
Genres:
Historische film, Avonturenfilm, Zwijgende film
Trefwoorden:
Spektakel
Landen:
Verenigde Staten