Libanon 1965. Komedie van Youssef Chahine. Met o.a. Fayrouz, Youssef Azar, Nasry Chams el-Dine, Youssef Nassif en Salwa Hadda.

VPRO Cinema

Een puur fantasieverhaal dat zich afspeelt in een denkbeeldig Libanees dorp. Ten einde zijn macht te consolideren, maar ook omdat hij graag `tussen de leugen en de dichtkunst wandelt` verzint de Moukhtar de aanwezigheid van een bandiet, die hij Rahjeh noemt en die geacht wordt de plaatselijke bevolking te terroriseren. Zijn verhaal wordt voor de dorpelingen des te geloofwaardiger wanneer twee stoute jongetjes de leugen ontdekken en 36 wandaden begaan. Op de dag van het traditionele vrijgezellenfeest duikt de echte Rajeh (Azar) echter op. Ongewild zaait hij paniek, maar in feite is alles te verklaren: hij is gewoon een verkoper van verlovingsringen (`koopman van het geluk`) en hij verwerft de hand van de dochter van de Moukhtar voor zijn zoon. Deze beste arabische muzikale komedie aller tijden bereikt het niveau van de meesterwerken uit Hollywood. Zou ze niet ook de invloed hebben ondergaan van PARAPLUIES DE CHERBOURG van Jacques Demy (1964)? Het feit dat alle dialogen gezongen worden en zo een zeer re[KA3]ele dramatische waarde verlenen aan het kleine beetje gesproken tekst dat de film rijk is was geen smoes om de grote zangeres Fayrouz, die de rol van de nicht van de Moukhtar speelt, bij de produktie te betrekken. Bovendien is de film met een ruim budget in de Libanese studio`s gedraaid (waar momenteel niet veel meer van over is) en heeft de regisseur blijk gegeven van een grote mate van virtuositeit: ingewikkelde decors, delicate kleuren, knappe beelden, enz. Eén van de zeldzame geslaagde produkties uit het Egyptische filmgebeuren, hoewel de film de Libanese vlag voert.

credits

Regie:
Youssef Chahine
Cast:
Fayrouz, Youssef Azar, Nasry Chams el-Dine, Youssef Nassif, Salwa Hadda, Elia Choueri, Philamon Wahbeh, William Haswani, Hobba, troupe folklorique libanaise
Muziek:
Rahbani Frères
Jaar:
1965
Alt. titels:
Baya'a al-khaouatem
Genres:
Komedie, Musical
Landen:
Libanon

op televisie
0 uitzendingen

Biya el-Khawatim (1965) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken